dinsdag 1 mei 2012


Maak een zeepketting voor moederdag op 13 mei 2012!

Zeepketting - zeepkettingen - geraspte zeep
Een zeepketting is een ketting bestaande uit stukjes echte zeep aangevuld met de mooiste kralen en versieringen die je koopt of gewoon thuis al hebt liggen. Voor een fantastisch geurende kamer! Hang aan een deurknopje, kastdeur, wc-kastje, keukenraam, sleutelrek....Achteraf gewoon opgebruiken kan natuurlijk ook, het blijft héérlijke zeep!










De volgende methode is fun voor jong en oud: een zeepketting maken van geraspte zeep. Ik gebruik hiervoor fijn geurende Marseillezeep, maar in principe kan alle zeep. Zo kan je ook kleine restjes meeraspen en verwerken.

Methode: de zeepstukken raspen, met een gewone keukenrasp. Hoe fijner de rasp hoe fijner je zeepje zal zijn! Als je bij dit poeder wat water doet krijg je iets dat lijkt op koekjesdeeg dat je leuk kan kneden. Voeg voorzichtig koffielepel per koffielepel water toe. Is het deeg te droog: voeg water toe, is het te nat, wacht even of voeg geraspte zeep toe. Je “boetseert“ als het ware een zeepje. Nu kan je je zeepdeeg plat op tafel drukken en er met een koekjesuitsteker leuke vormpjes uitsteken. Met een satéstokje steek je er een gaatje in, om de koord door te doen. Maak het satéstokje nat door het in water te dompelen.


Ga fijn zélf aan de slag en knoop je eigen zeepketting. Fijn om voor jezelf of anderen een handgemaakt cadeautje te knutselen. Of hou een gezellige creatieve avond onder vrienden!  Met wat hulp van de ouders, en in een aangepaste versie met extra veel lintjes en kraaltjes, zijn deze zelfmaak-pakketten momenteel ook zeer populair voor kinderfeestjes!